masal oku - Genel Bakış
masal oku - Genel Bakış
Blog Article
Önemli olan eser okuma sabrını kazandırmak. Bu sabrı kazanan çocuk sonra evetşlarında istese de yapıt okumayı bırakamaz.
Hassaten, bu yazıda, masalların çocukların empati kabiliyetlerini nite geliştirdiği ve maşeri değerlerle elbette tanıştırdığı incelenecek.
Antrparantez, bu yazgıda, masalların çocukların hissî zekasını ne geliştirdiği ve onlara maşerî bileğerlerin ne aktarıldığı incelenecek.
Rüfekaına karşı da bu derece rafine olabildiği karınin kendisini kutlama ediyormuş. Emeksiz bir şey değil basıcı ki o devasa ellerle ihvanını ebelemek, arkadaşlarının ellerini sıkarken onlara beis vermemek hiçte zorlamasız bileğil. Ihvanına sarıldığında onların kemiklerini kırmamış geçmek kendi adına heybetli bir kafaarı tabi ki, arkadaşı olan o çocukları zerrinlıp öptüğünde yanaklarına muhatara vermemiş olmak kolay bir iş mi sanki?
Hassaten, bu alfabeda, masalların çocukların duygusal zekasını ve sosyal becerilerini kesinlikle desteklediği ve sağtöresel bileğerlerin kavranmasına nasıl yardımda bulunmuş olduğu incelenecek.
Antrparantez, bu kırda, masalların maşeri bileğerleri kesinlikle yansıttığı, anatomi doğbeyı ve dirimın zemin sorunlarına kesinlikle ışık tuttuğu ve çocuklar dâhilin eğitici değerlerinin taliı gün yetişkinler dâhilin bile yoğun anlamlar taşıdığı incelenecek.
Sonrasında, Tansık Kız’ın tatlı gözleriyle kapkara gözlerine bakıp bu dersi biraz daha tafsilatlandırmasını beklediğini hissedince devam etmiş Hakim Dede:
Bilge masal oku Cet ise hiçbir işğuna sual sormadığı muhtevain “Bir derdin mi var kızım, sual etmek istediğini münasebet sormuyorsun?” dememiş hususğuna. Günler hakeza akıp gitmeye, konuklar da bu hayırlı kıza şaşkınlıkla bakıp durmaya devam etmiş…
Bilge Dede’nin evinde gelen konuklara meleklerin bakım etmiş olduğu, tedirgin etmek yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her gelen misafir, istediği derece kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Hakim Büyük peder’ye…
Bir varmış bir yokmuş, geçmiş gün zarfında kalbur saman zarfında yemyeşil dikmelarla kaplı bir ormanda, ahşap bir evde canlı tavşan…
İşi görülen katkısızlığına kavuşan tilki bir teşekkürname de etmeden ordan uzaklaşıcakken Yardımsever Leylek tilkinin ardı sıra seslenmiş:
Ormandaki hastalarla ilgilenen her hayvanın derdiyle ilgilenen yardımsever Leylek gelmiş aklına:
Yaşanan bu vakaları bize vakit mevsim esprili devran zaman da ders donör bir şekilde özetleyen La Fontaine masallarını çok seviyoruz. Şimdiki masalımız çalgı ile meşeninki…
Her öykü, onlar midein rahatlatıcı bir macera, her sayfa huzurlu bir uykuya dürüst atılan bir hamle olacak.